Gebelikde Tiroit Hastalıkları (Guatr)

Bebeğin gebelik süresinde sağlıklı gelişmesi için annenin tiroit fonksiyonu önemlidir. Tiroit hormonları ve iyot bebeğin özellikle zeka gelişimini destekler. Her gebeliğin başında TSH denilen tiroidin nasıl çalıştığını gösteren hormon tarama testi olarak kandan bakılır. Gebelikte yer alan yoğun hormonal değişiklikler tiroit bezesini de etkiler. Sağlıklı annede tiroit bezesi gebelikte hafif büyür ve iyot ihtiyacı artar (gebeleringünde 200 mikrogram iyot besin ile alınması önerilir, Gebelikte Beslenme Önerileri) ve öncesinde bulgu vermeyen veya silik bulgu veren tiroit hastalığı gebelikte yoğunlaşabilir ve doğmamış bebeğin ve annenin sağlına ciddi zarar verebilir. Bilinen tiroit hastalığınız varsa bunu gebeliğe girmeden doktorunuz ile görüşün. Tiroit bezesi bozuklukları ayrıca Adet Düzensizliği ve İnfertilite (Kısırlığın) nin sık görülen sebeplerindendir.

Tiroit ve gebelik ile ilgili sık görülen problemler şunlardır:
Tiroit bezesinin fazla hormon üretmesi: Terleme, taşikardi, uykusuzluk, ishal ve adet düzensizliği gibi semptom veren tiroit hormon fazlalığı önemli İnfertilite(kısırlık) nedenlerinden biridir. Gebelik sırasında semptomlar azalma gösterebilir ama tedavi edilmez ise bebek açısından düşük (Tekrarlayan Düşük), erken doğum ve sakatlık riskini yükseltir. Tedavi genelde ağızdan düşük doz ilaç ile başlanır.
Tiroit bezesinin az hormon üretmesi: Yorgunluk, üşüme, kas ağrıları gibi semptom veren hastalık gebelikte erken tanılır ise tablet şeklinde tiroit hormonu alarak kolayca tedavi edilebilir. Bu alınan ilaç vücudun ürettiği hormon ile aynı olduğu için bebeğe geçmesi de zararsızdır. Önceden tedavi edilen böyle bir durum var ise gebelikte doz ayarlaması gerekebilir. Doktorunuza danışın. Tedavi edilmez ise bebekte zeka ve gelişim geriliği ve de erken doğum gibi problemler yaratabilir.
Tiroit büyümesi: Tiroit bezesi gebelikte fizyolojik olarak %10 civarında büyür. Bundan daha çok elle gelen ve göz ile görülen büyüme olur ise doktorunuza başvurun. TSH testi tekrarlanır ve gerekir ise diğer hormon testleri eklenir. Sonuçlara göre tedavi belirlenir. Çoğu zaman iyot tableti eklemek yeterli olur.
Doğum sonrası tiroidit: Bu tiroit bezesinin enflamasiyon tablosu özelikle gebelik sırasında ve öncesinde tiroit hormonu fazlalığı görülen kadınlarda olur. Tipik olarak birkaç hafta boyunca tiroit hormonu fazlalığı sonrasında birkaç ay süren tiroit hormonu azalması görülür. Yorgunluk, uykusuzluk nervosite, depresyon gibi belirtiler verir.