Adet Düzensizliği

Normal siklus nedir?

Normal siklus bir ay çıvarında süren kadın vücudunda yumurtalıklarda, rahimde ve vücudun birçok yerinde tekrarlayan fizyolojik hormon ve dokularda değişmelerdir. Siklus sayımı adetin ilk gününde başlar. Adet olarak görülen rahimin iç tabakası siklusun başında atılır ve sonra hormonlar etkisi altında tekrar gelişir. Bu arada yumurtalıklarda folikül denilen yumurta gelişir ve çatlar. Bu komplike mekanizmalar beyindeki hipotalamus ve hipofiz denilen alanlardan, yumurtalıklardan ve çeşitli hormonlar tarafından kontrol edilir. Bir siklusun (yani adet başlamasında bir sonraki adet kadar) süresi 23-35 gün arası normal kabul edilir. Adet kanaması normalde 3-5 gün arası sürer. Ortalama 30-60 ml civarında kan kaybı olur. Bazı kadınlar adet öncesinde ve adet süresinde belli şikayetler yaşar (Premenstruel sendrom, dismenorö). Bu şikayetler hormon değişikliklerine bağlıdır. Rahatsızlık şiddetine göre tedavi gerektirir. Kadın vücudunda yer alan siklus ilk adet kanamsı ile başlar, gebelik sırasında durur, ve Menopoza kadar devam eder.  Adet düzensizliğin çeşitli türleri ve sebepleri vardır. Hormonal bozukluklar, rahim hastalıkları, ilaç kullanımı, sistemik hastalıklar bunların birkaçıdır. Bu durumların bir kısmı kolay tedavi edilebilirdir ama bir kısmı ciddi hastalıkların belirtisidir.Adet düzensizliği varsa mutlaka doktorunuz başvurun.

Adet düzensizliğin türleri
·         Adet görmeme (Amenore) ve uzun aralıklarla adet görme (Oligomenore): Adet görmemenin iki türü ayırt edilir. Hiç hayatında adet görmemiş olmak (primer amenore) ve adet kesilmesi (sekonder amenore). Adet kesilmesinin en sık sebebi gebelik olup fizyolojik olduğunu unutmamak gerekir. Bunun dışında adet görmemenin ve uzun süre ara ile adet görmenin sebepleri Polikistik Over Sendromu, yumurta gelişiminde problemler, anatomik sorunlar, hormon bozuklukları (tiroit hastalıkları, hipofiz hastalıkları özellik ile prolaktin yüksekliği, sürrenal bezelerde bozukluk, androjen resistansı), genetik ve kromozomal hastalıklar ve anorexidir. Uzun dönemli yoğun stresste adet kesilmesine sebep olabilir.
·         Fazla miktarda adet görme (Hipermenore): Fazla miktarda adet görme sebeplerinin çoğu rahimde bulunur. Bunların arasında Myom, rahim içi Endometriozis ve spiral (Korunma yöntemleri) en sık görülenleridir. Rahim kanseri de fazla adet görme olarak belirti verebilir.  Rahim dışı sebepler arasında hormon bozukluğu ve pıhtılaşma bozuklukları yer alır. Komplikasyon olarak kansızlık görülebilir.
·         Az miktarda adet görme (Hipomenore): Rahim yapışıklıkların da ve bazı hormon bozukluklarında ortaya çıkabilir. Menopoza yakın dönemlerde görülebilir.
·         Uzun süre adet görme (Menoraji)  Sık aralıklarla adet görme (Polimenorö) ve Ara kanama olması (Metroraji): bu tür kanamaların sebeplerinin birkaçı: Hormonal bozukluklar, Myom, Rahim kanseri ve Rahim Ağzı kanseri, Dış Gebelik, spiral, çatlama kanaması, gebeliğin yerleşme kanaması, genital yaralar ve yırtıklardır.